Blog Post

Velika i mala čokolada

20 August ·

Velika i mala čokolada

"Sve imenice se pišu velikim početnim slovom."
"Imenice u nemačkom jeziku se pišu velikom početnim slovom."
"Velikim početnim slovom se pišu sve imenice u nemačkom jeziku, bilo da se nalaze na početku, u sredini ili na kraju rečenice! Upamtite ovo pravilo, važno je!"I tako, ponavljajući po ko zna koji put mališanima da se u nemačkom jeziku imenice pišu velikim početnim slovom, dobijam pomoć i objašnjenje od malog Marka: "Lererin (Lehrerin), meni je tata juče objasnio zašto se u nemačkom jeziku imenice pišu velikim slovom. On kaže da sestra i ja, iz Nemačke dobijamo samo velike čokolade, jer se tamo samo velike i proizvode i zato se u njihovom jeziku sve imenice i pišu velikim slovom. A dok kod nas u prodavnici možete videti i velike i male, velike bi bile za: imena i prezimena, imena država, gradova, reka, planina, imena ulica itd. a sve ostale imenice, koje se pišu malim slovom bile bi male čokolade. Znači Lererin, zato je u nemačkom jeziku Schokolade, a kod nas čokolada."

 


Strani jezik je novi sistem sa posebnim pravilima i značenjem. Kada učimo novi jezik, mozgu se daje zadatak da prepozna tu novu jezičku strukturu. Kako bi uspeh bio zagarantovan, jedan od načina jesu asocijacije, one su važan deo učenja stranog jezika. Naš mozak pamti asocijacije, vezuje reči za slike ili događaje. Tako je malom Marku asocijacija bila čokolada. On je na jedan "sladak" i zanimljiv način pronašao rešenje kako da upamti pravilo i tako više ne greši u pisanju. Pronađite i vi vašu asocijaciju!

 

Katarina Jevtimijević

Naša škola

Svet reči je osnovan 2009. godine sa željom da kulturu učenja stranih jezika predstavi kao sastavni i neophodni deo života.

            

Galerija škole

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte više o događajima i novostima u našoj školi.