Blog Post

Nedostatak motivacije

25 August ·

Nedostatak motivacije

Svako od nas je povremeno u situaciji da oseća hronični umor i nedostatak motivacije. Ovo je posebno izraženo u današnjem društvu, koje obiluje svakojakim gedžetima i plag-inovima, koji bi trebalo da nam živote učine prijatnijim i lagodnijim. Da li je to baš tako?


Neko je primetio da što su telefoni više smart, to mi imamo manju potrebu da budemo pametni. Na sličan način, sva pomagala, gedžeti i plag-inovi deluju kao proteze: pomažu u jednom segmentu, a istovremeno nas čine zavisnim jer nas onesposobljavaju u drugom segmentu. Ovo važi za bukvalno svaki segment ljudske aktivnosti od ishrane, preko sporta, posla, do zabave i zdravstva. Ne verujete? Pokušajte da ugasite TV na nedelju dana, ili da ne solite hranu. Ili možda da ne koristite automobil i mobilni telefon. Ili možda internet?


Kakve ovo veze ima sa hroničnim umorom, depresijom i nedostatkom motivacije?

 

Osnovna psihička potreba čoveka su osećanja koja proizilaze iz interakcija sa drugim ljudima. U ranija vremena potrebe preživljavanja su zahtevale da se ljudi udružuju. Drugim rečima čovek je bio zavistan od zajednice, i ta zavisnost nije bila loša jer je u prirodi čoveka, kao što su i zavisnost od hrane, vode, spavanja. U današnje vreme čovek sve više postaje individua, biće koje odnose sa drugim ljudima menja tehnologijom. Takva osoba je tipično visokoproduktivna i visokonesrećna. Neshvatajući da tehnologija ne može da da smisao ljudskom postojanju, ona kao narkoman traži sve novija, izazovnija, komplikovanja i glamuroznija tehnološka rešenja. I svako novo rešenje izaziva sve manji i kraći flash, nakon čega sledi nova potraga.

 

Kako Zoran Milivojević kaže, ako hoćete nekoga da motivišete, morate da znate koje su njegove vrednosti i da željenu aktivnost osmislite kroz te vrednosti. Na primer, ako želite da motivišete vaše dete da jede brokoli, ne bi trebalo da mu govorite o zdravlju, jer zdravlje za dete nije visoka vrednost, već da mu date uzor kome je zdravlje sastavni deo uspeha. Teško da bi Novak Ðoković bio uspešan da nije zdrav, a pošto vaše dete želi da bude uspešno kao Nole, eto recepta za unos zdravih namirnica u organizam.


Da se vratimo na početak. Da bismo se pokrenuli u vremenima kada nam fali motivacije i energije, treba se vratiti na vrednosti. Koja je to vrednost koju zanemarujemo i zbog toga se osećamo zaglavljeni? Koja je to potreba koju ne zadovoljavamo i zbog toga smo devastirani? Šta treba da radimo i sa kime da budemo, da iskreni osmeh češće bude na našim licima?

 

Mirko Mitrović

Naša škola

Svet reči je osnovan 2009. godine sa željom da kulturu učenja stranih jezika predstavi kao sastavni i neophodni deo života.

            

Galerija škole

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte više o događajima i novostima u našoj školi.