Blog Post

Nemačke složenice

17 October ·

Nemačke složenice

Nemački je poznat po izuzetno dugim rečima ili bolje rečeno složenicama (Zusammensetzung), koje se sastoje od 2, 3, 4 ili vise reči. Ova činjenica u kombinaciji sa predrasudama o nemačkom jeziku, može negativno uticati na one, koji žele da ga savladaju. Medjutim, ono što nam je manje poznato je, da ovaj jezik ponekad može zaista da bude praktičan.

 

Od više reči može se napraviti jedna duga reč. Ona onda sadrži puno informacija, npr. učenici imaju nastavu, još ako je ta nastava iz nemačkoj jezika, onda bi se mogla nazvati: Deutschunterricht-čas nemačkog jezika.
Kako bismo nazvali stolicu koja se nalazi ispred pisaćeg stola? U srpskom bi bila samo stolica, a u nemačkom: Schreibtischstuhl (Schreibtisch-pisaći sto, Stuhl-stolica). Još jedan interesantan primer: Klassenzimmerkamerad-školski drug (Klasse-razred, Zimmer-soba, Kamerad-drug).

 

Nego da se vratim na prvu rečenicu! Da, nemački je poznat po dugim rečima! Kako vam zvuči to da je do nedavno postojala jedna od čak 63 slova?

 

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz-zakon o dužnostima izaslanstva i nadgledanja za obeležavanje stoke i goveda. Ovaj zakon donet je 1999.godine kao deo mera u zaustavljanje bolesti kravljeg ludila i službeno je izbrisana iz rečnika sredinom 2013.godine. I pored toga, ovom jeziku neće nedostajati ,,kilometarske" reči, još jedna slična, koja je i dalje u upotrebi je: 
Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung-obavezno osiguranje automobilskog vozila.

 

Zato budite kreativni, igrajte se rečima i sastavite novu najdužu reč. 

 

Ups! Umalo da zaboravim... Poznato vam je da u nemačkom jeziku svaka imenica ima svoj član (der-za muski rod, die-za ženski rod, das-za srednji rod). Nameće se pitanje, kako odrediti rod složenice, koja je sastoji od 6 ili 7 reči? Jednostavno je, dovoljno je znati, kog roda je poslednja imenica u nizu! 


Zato ,,setzen sie sich zusammen" i stvorite novu ,,Zusammensetzung"!

 

Katarina Jevtimijević

Naša škola

Svet reči je osnovan 2009. godine sa željom da kulturu učenja stranih jezika predstavi kao sastavni i neophodni deo života.

            

Galerija škole

No news available.

Brzi linkovi

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte više o događajima i novostima u našoj školi.