Blog Post

Germanizmi u srpskom jeziku

18 August ·

Germanizmi u srpskom jeziku

Da li ste svesni koliko nemačkih reči već znate, koliko njih upotrebljavate skoro svakodnevno? Evo jednog interesantnog primera iz života jedne dvadesetčetvorogodišnjakinje.

Večeras izlazim! Nakon dugog razmišljanja, uz jutarnju kafu, odlučila sam da veče provedem sa drugaricama u nekom kafiću, u centru grada. I kad sam pomislila da sam pitanje izlaska rešila, shvatila sam da pitanja na koja treba odgovoriti, kao munje nadolaze u mojoj glavi. Šta obući? Šta obuti? Da li imam tašnu (Tasche) koja paše (passen)? Posle par sati razmišljanja i isprobavanja, odlucila sam se za bluzu (Bluse), koja mi je knap (knapp). Probala sam je i videla jednu veliku fleku (Fleck) od kafe. I onda kreću problemi....

 

Nedavno mi se pokvarila mašina (Waschmaschine)! Istog časa zovem majstora (Maister), koji je bio ljubazan i rekao da će doći za pola sata. Odmah sam se dala u potragu za šrafcigerom (Schraubenzieher), koji je, gle čuda, bio je u špajzu (Speis) pored tanjira sa štrudlom (Strudel) i tortom (Torte) sa jagodama i šlagom (Schlag). Nakon što je majstor popravio mašinu i ja uklonila mrlju sa tkanine, uputila sam se kod šustera (Schuster) da preuzmem štiklu (Stöckel) a potom i kod šnajdera (Schneider) da proverim da li haljina štima (stimmen), i usput da odnesem rajsferšlus (Reißverschluss) i špenadlu (Spenadel), koju mi je prošlog puta rekao da kupim.

 

Na putu do kuće planiram još da kupim dinstanu šniclu (dünsten Schnitzel), supu (Suppe), šnit (Schnitt) tortu ili kuglu (Kugel) sladoleda i flašu (Flasche) vina. Pošto sam završila sa večerom i pripremila odevnu kombinaciju, ostala je još frizura i šminka (Schminke). Kosu sam osušila fenom (Föhn) i navila je viklerima (Wickler), a jedan deo kose sam pričvrstila šnalom (Schnalle). Posle napornog dana, bila sam zadovoljna svojim izgledom, sve na meni izgleda šik (schick) i spremna sam za izlazak.

Ovo je bio kratak opis uzbudljivog dana uoči izlaska, a takođe i zabavan način da pokažemo koliko reči iz nemačkog jezika svakodnevno čujemo i koristimo.

 

Katarina Jevtimijević

Naša škola

Svet reči je osnovan 2009. godine sa željom da kulturu učenja stranih jezika predstavi kao sastavni i neophodni deo života.

            

Galerija škole

No news available.

Brzi linkovi

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte više o događajima i novostima u našoj školi.