Blog Post

Kud se dede romantični nemački?!

14 September ·

Kud se dede romantični nemački?!

Kada neko pomene ili priča o nemačkom jeziku, šta prvo pomislite? Dozvolite mi da odgovorim u ime većine. Vaša prva pomisao je da je težak, rogobatan tj. nemelodičan, i pitate se kako zvuči jedna nemačka balada. Pored toga ovaj jezik se ne može čuti svakodnevno u našem okruženju, kao na primer engleski, što dodatno otežava približavanje ljudskom uhu, tako da donekle i razumem vaš neprijateljski stav o nemačkom jeziku. Medjutim, nije sve tako crno, možda posle ove priče nastavite sa osmehom da učite ovaj ,,grub“ jezik.


Mala Neda koja ima svega 4 godine je ćerka jedne moje učenice. Već na prvom času me je dočekala sva ushićena i sa osmehom na licu, sa ogromnom voljom da čuje i nauči nesto novo. Dok smo njena mama i ja vežbale izgovor glasova i reči, Neda je mirno sedela za svojim stolom, bojila i tiho ponavljala sve što je čula. Pažljivo sam je slušala, i verujte mi, mala Neda je zvučala kao prava mala Nemica.

 
Deca ne doživljavaju nemački kao ružan i težak, već ga sa lakoćom usvajaju i upijaju svaku reč kao sundjeri. Kada čuju neku reč, koja je komplikovana za izgovor ili zvuči interesantno, kao na primer Šmeterling (Schmeterling-leptir),  to za njih predstavlja izazov i ne odustaju dok je tečno ne izgovore.


Nemački jezik se može učiniti  teškim i nakaradnim odraslima, jer su pod pritiskom predrasuda i gramatičkih pravila. Deca ta pravila ne prepoznaju, pa ih ta pravila i ne ometaju da kroz igru i zabavu uče jezik. Zato se trudite da na nemački jezik gledate kao i na svaki drugi jezik i tako ćete vrlo brzo promeniti svoje mišljenje, a samim tim i proširiti svoje vidike i naučiti da na stvari gledate iz druge perspektive.

Naša škola

Svet reči je osnovan 2009. godine sa željom da kulturu učenja stranih jezika predstavi kao sastavni i neophodni deo života.

            

Galerija škole

No news available.

Brzi linkovi

Newsletter

Prijavite se na naš Newsletter i saznajte više o događajima i novostima u našoj školi.